A A A

Różnorodność barwy

Nazwa wina czerwonego jest bardziej adekwatna do jego koloru, niż w przypadku wina białego. Czerwone wina posiadają w sobie mniej lub więcej tej barwy i przy odpowiednim oświetleniu i oglądaniu wina bez trudu da się dojrzeć tą barwę. W praktyce opisując wina czerwone stosuje się często dokładniejsze określenie koloru takie jak: ceglasty, purpurowy, rubinowy, wiśniowy a czasem nawet czarnoczerwony, jednak wszystkie te kolory są w odcieniu czerwonym. Najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, gdyż winogrona te mają cienką skórkę (w której gromadzi się najwięcej pigmentów) i bardzo jasny miąższ. Pinot Noir, którego same jagody są dość ciemne służy też do wyrobu białych win, zwłaszcza w Szampanii - białe wina z tego szczepu uzyskuje się dzięki produkcji wina z soku wyciskanego z samych jagód tego szczepu bez kontaktu ze skórką. Najciemniejsze czerwone wina powstają ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, gdyż szczepy te potrafią wytworzyć w skórkach najwięcej i najbardziej intensywny pigment.