A A A

Kupaże

Wina czerwone dość często są kupażami czyli winami pochodzącymi z różnych szczepów. Połączenia takie stosuje się w celu uwypuklenia pozytywnych cech wina i otrzymaniu lepszych jego parametrów. Bardzo często łączy się ze sobą tak zwane szczepy Bordoskie czyli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot w najróżniejszych kombinacjach udziałów. Kupaże takie można spotkać na całym świecie bez względu na miejsce uprawy winogron. W Australii bardzo popularne są kupaże szczepów Granache, Shiraz i Mataro włącznie z często pojawiającym się tam skrótem GSM, określającym taki kupaż, pochodzącym od pierwszych liter tych szczepów. Po przeciwnej stronie znajdują się szczepy Pinot Noir i Zinfandel, które są bardzo rzadko łączone ze sobą, choć oczywiście miłośnicy czerwonego wina zapewne znajdą i takie kupaże. Wymieniając kupaże win czerwonych warto wspomnieć o dość popularnej praktyce dodawania do win produkowanych ze szczepu Shiraz szczepu Viognier, który jest szczepem białym. Właściciele winnic czy prowadzący je enolodzy starają się jednak dodawać te winogrona do Shiraz już na etapie fermentacji, gdyż panuje powszechny pogląd, że tak powstające wino jest najciekawsze.