A A A

Definicja wina

Wino czerwone – rodzaj wina klasyfikowany ze względu na kolor płynu.

Wino czerwone występuje w różnych odcieniach czerwieni (purpurowy, rubinowy, ceglasty, wiśniowy, czarno-czerwony). Produkuje się je z ciemnych winogron nazywanymi potocznie czarnymi. Proces produkcji czerwonego wina polega na zmiażdżeniu winogron, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek. W skórkach obecne są substancje, które są źródłem czerwonego koloru w winie. Są dwie metody miażdżenia. Mechaniczna (prasa) lub za pomocą maceracji węglowej. Ta druga metoda polega na wstępnym fermentowaniu całych, nie zgniecionych winogron. Powstający dwutlenek węgla powoduje samoczynne rozerwanie winogron i spowodowanie dostępu moszczu do skórek winogronowych. Dalsza fermentacja bez względu na sposób miażdżenia gron odbywa się tak samo w obu metodach.